Bij een Management Buy-out verkoop je meestal je bedrijf of een gedeelte ervan aan jouw eigen werknemers of management. Net als bij een Management Buy-in is dit een veiligere keuze voor de werknemer die ervan droomt om als ondernemer een eigen bedrijf te beginnen.
De persoon of personen in kwestie hoeven niet van de grond af iets op te bouwen, zijn bekend met het bedrijf, bekend met het personeel en hebben dus groot vertrouwen in de groei van het bedrijf.
Van afdeling naar bedrijf
Grote bedrijven hebben vaker meerdere afdelingen. Wanneer een afdeling niet goed presteert of niet aan de verwachtingen voldoet, zijn er andere afdelingen die de klap op kunnen vangen. Maar wat als je bedrijf van de afdeling af wil of het wilt verkopen.
In dit soort situaties komt het voor dat de mensen van die afdeling door middel van een Management Buy-out de afdeling overnemen en daar een nieuw bedrijf omheen bouwen. Op deze manier blijft de afdeling bestaan, houden mensen hun baan en gaan ze zelfstandig verder.
Hier zitten meestal wel regels en rechten aan verbonden als:
- Octrooirechten
- Merkrechten
- Klantencontracten
In dit soort gevallen kunnen er geen klanten van je meegenomen worden als de afdeling een eigen bedrijf wordt.
Kansen voor Management Buy-Out
De afdelingen die een eigen bedrijf vormen worden over het algemeen succesvol. Zelfs als ze voor het bedrijf waar ze van losgekoppeld zijn niet voldeden aan de verwachtingen. Doordat ze zijn losgekoppeld kunnen ze zelf beslissingen maken, wat ze voorheen niet konden. Ook moet er een bepaald bedrag bij elkaar komen om alle werkzaamheden voort te zetten, maar door alle kennis die het gevormde bestuur heeft over het bedrijf leveren ze genoeg winst om door te zetten.
Meer info over Management Buy-out of Management Buy-in? Stel je vraag en onze bedrijfsovername specialisten maken graag wat tijd voor je vrij.