De coronacrisis heeft ook effect op jouw plan om vermogen op te bouwen voor aanvullend pensioen. De beurzen dalen en hoewel je niet direct aandelen wilt verkopen, doe je er niets aan als jouw pensioen- of lijfrentekapitaal vrijkomt. Zaak is om slim te investeren en te voorkomen dat jij inlevert. Wij doen een aantal handreikingen.
Zit je nog een jaar of 5 van de pensioengerechtigde leeftijd af? Dan is dit het moment om jouw kapitaal over te hevelen naar een defensief fonds. Zo wordt het risico op jouw pensioenkapitaal verkleind want deze koers wordt niet beïnvloed door economische schommelingen.
Vrijkomend pensioen
Als gevolg van het coronavirus zijn er heftige koersbewegingen die impact hebben op de vermogenspositie van jouw pensioen. En dus op de uiteindelijke hoogte van jouw pensioenuitkering. Die zal lager zijn dan gepland. Daarnaast is het aankooptarief voor een pensioen bij een lage marktrente ongunstig. Toch zijn er ook dan nog slimme mogelijkheden om niet te veel verlies te lijden. Beleg jij in een pensioenpolis met vaste einddatum? Dan zijn dit jouw opties:
1. Vast pensioen
Met het vrijgekomen bedrag koop je een vast pensioen aan. Je uitkering wordt lager maar er bestaat geen onzekerheid meer over de hoogte van het bedrag dat je krijgt.
2. Hoog-laag pensioen
Een hoog-laag pensioen is de tweede optie. De eerste 5 of 10 jaar ontvang jij een hogere uitkering dan de jaren daarna. Door de lage beurskoersen lever jij weliswaar wat in, maar in de actiefste jaren van jouw pensioen heb jij niet te maken met liquiditeitsproblemen.
3. Pensioen beleggen
Een variabel pensioen is in coronatijd is interessant omdat je ermee kunt doorbeleggen. Alleen het pensioen voor het eerste jaar wordt vastgezet en met het overige kapitaal stap jij opnieuw in. Als na een jaar blijkt dat de koersen stijgen, profiteer jij mee. Let wel op dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Lees hier de do’s en don’ts van beleggen tijdens een crisis.
Pensioen uitstellen
Met een flexibele einddatum heb jij een positie waarmee jij zo min mogelijk inlevert op het verkregen rendement. Nu de beurzen zijn gekelderd houd jij bij voorkeur jouw aandelen vast tot ver nadat de te verwachtte stijging weer is ingezet. Maar als jouw pensioenpolis of lijfrente de einddatum bereikt, worden jouw aandelen verkocht en maakt de verzekeraar de eindbalans op. Ga in overleg met de verzekeraar en stel het moment van verkoop uit.
Zeker zijn van kapitaalbehoud in crisistijd? Steek jouw vermogen in veilige spaarproducten als een spaarrekening of – deposito. Het rendement is laag maar dat geldt ook voor de impact die welke crisis dan ook erop heeft.
Kapitaalbehoud
Bij veilige spaarproducten geldt behoud van kapitaal. Banken en verzekeraars moeten bij een correctie van de financiële markten jouw spaargeld kunnen terugbetalen. Daarom leggen zij een kapitaalbuffer aan. Bovenop die buffer geldt ook een depositogarantie van 100.000 euro per bank en per persoon voor spaargeld. Gaat jouw bank failliet dan keert de overheid jouw spaarrekening tot 1 ton uit.
Kies met hulp van een deskundige de beste regeling voor jouw situatie.