Meestal zijn er wel één of meerdere leningen afgesloten voor het financieren van jouw onderneming. Met deze leningen gaat een hoop informatie gepaard; wie is de verstrekker en wie is de lening nemer? Van wanneer tot wanneer lopen ze? Worden de aflossingen wel op tijd afbetaald? Al deze informatie moet officieel geregistreerd worden en dat gebeurt bij het Bureau Krediet Registratie, beter bekend als het BKR. Wanneer iemand op tijd voldoet aan alle betalingen volgt er een positieve registratie. Doet iemand dat niet, wordt er een negatieve codering geregistreerd. Op deze manier kunnen banken en nieuwe verstrekkers zien of ze wel met een betrouwbare lening nemer te maken hebben.
Soorten leningen
Het BKR registreert veel verschillende soorten leningen. Zo staan bijvoorbeeld persoonlijke leningen, restschulden van hypotheken of creditcardlimieten ook geregistreerd bij het BKR. Het komt dus nogal snel voor dat iemand geregistreerd staat bij het BKR, maar dit hoef je dus niet te zien als iets negatiefs. Als je altijd op tijd aan je verplichtingen hebt gedaan is het juist een fijn middel om aan te tonen dat jij een betrouwbare lening nemer bent. Leningen worden pas geregistreerd vanaf een bedrag van 250 euro en nadat je een contract hebt beëindigd, blijven de gegevens nog 5 jaar zichtbaar bij het BKR. De geldverstrekker is degene die de leningen moet melden bij het BKR en is er dus ook verantwoordelijk voor dat deze juist gemeld staan. Gelukkig heeft de lening nemer ook toegang tot deze gegevens en kan hij altijd een melding maken bij de geldverstrekker als dingen onjuist geregistreerd staan.
Registratie check
Om erachter te komen hoe jouw leningen geregistreerd staan bij het BKR kun je een gratis online BKR-registratie check doen. Dit kan gewoon via de website van het BKR. Je kunt daar dan een account aanmaken via het iDIN systeem waarmee je ook inlogt bij je bank. Als je ingelogd bent op je nieuwe account krijg je een overzicht te zien van alle kredieten die je hebt lopen of hebt gehad. Ga na of alle gegevens juist zijn en of de kredieten de juiste persoonsgegevens bevatten. Controleer ook meteen of alle kredieten die je hebt afgerond ook door de kredietverstrekker zijn doorgegeven als beëindigd. Daarna kun je gaan kijken of je positief of negatief geregistreerd bent onder het kopje “bijzonderheden”. Bij een code A of A2 heb je een negatieve BKR-registratie en bij een streepje heb je een positieve BKR-registratie. Een negatieve registratie komt al voor als je twee maanden achterloopt met betalen. De geldverstrekker zal dan eerst contact opnemen om te vragen of de betalingen niet alsnog gedaan kunnen worden. Als dit niet mogelijk is, gaat de geldverstrekker het melden bij het BKR en komt er een negatieve codering te staan.
Verstrekken van geld
Een BKR-registratie check is dus erg nuttig voor de geldverstrekker, maar ook voor de lening nemer. Het geeft beide partijen meer inzicht in de betrouwbaarheid van de andere partij wat het toegankelijker maakt om grote bedragen te verstrekken. Het is wel belangrijk dat de juiste gegevens geregistreerd staan en daarom is het zeker niet overbodig om eens in de zoveel tijd een BKR-registratie check te doen
Wil je meer te weten komen over de BKR-registratie en bedrijfsfinancieringen?