De factoring kosten zijn voor veel ondernemingen een belangrijk element in het vergelijkingsproces. Het kan namelijk heel handig zijn om factoring in te zetten om lange betaaltermijnen te ontwijken. Maar zoals veel dingen is ook een factoring bedrijf niet gratis. Maar wat zijn nu eigenlijk de factoring kosten?
De tarieven
Het is eigenlijk onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op wat de factoring kosten zijn. Er zijn namelijk meerdere elementen belangrijk om uiteindelijk tot een bedrag te komen. Het is belangrijk om te weten dat er drie verschillende soorten factoring zijn: Traditionale factoring, American factoring en reverse factoring. De percentages hieronder geven gemiddeld aan per soort factoring wat de kosten zijn. Dit is uitgedrukt in percentages van de factuur:
- Traditioneel: 0,10% – 2%
- American: 1% – 4%
- Reverse: 0,5% – 2%
Welke soort factoring past bij jouw onderneming? Lees hier meer over de verschillende soorten factoring.
Factoring kosten bepalen
Hoe bovenstaande percentages tot stand komen hangt van verschillende factoren af. Zo is het betalingstermijn van een klant een belangrijk onderdeel. Wanneer een factoring bedrijf langer moet voorfinancieren zijn de kosten natuurlijk hoger dan wanneer zij de betaling van de factuur snel ontvangen. Daarnaast is, vooral bij traditionele factoring, de omzet van belang. Op basis van de geschatte jaaromzet wordt een factoring overeenkomst samengesteld. Hier worden dan ook de factoring kosten in opgenomen.
Aanvullende factoring kosten
De aanvullende factoring kosten worden soms erg onderschat. Dit zijn dus bijkomende kosten waar je eigenlijk geen rekening mee hebt gehouden. Zo zou een factoring bedrijf kosten in rekening kunnen brengen voor een krediet check bij debiteuren. Als je heel veel debiteuren hebt, kan dit bedrag enorm oplopen! Andere kosten die nog kunnen voorkomen zijn audit- en handlingkosten.
Fixed of per factuur?
Het verschilt per factoring bedrijf op welke manier je de factoring kosten moet betalen. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag per factuur zijn maar ook een vast bedrag per jaar. Daarnaast werken sommige factoring bedrijven met een vast percentage van de omzet. Ook is het mogelijk dat er een combinatie van betalingen plaatsvindt.
Hoe kies ik dan het factoring bedrijf?
Na het lezen van dit artikel denk je misschien: hoe ga ik dan de goedkoopste factoring kosten vinden? Dan komt het vergelijkingsproces om de hoek kijken. Er zijn websites die het vergelijken van factoring erg gemakkelijk maken. Maar je zou het ook samen met een adviseur kunnen bespreken. Op die manier kan je op maat advies krijgen over welke soorten factoring het beste bij jou en je bedrijf passen. Je kijkt dan niet alleen naar de laagste factoring kosten maar ook andere belangrijke elementen die bij factoring komen kijken. Het draait natuurlijk niet alléén maar om geld. Ook de voorwaarden van factoring bedrijven zijn erg belangrijk!
Wil je meer weten over factoring? Of leren hoe je meer financiële ruimte creëert om je business te laten groeien? Laat je vrijblijvend adviseren door één van onze specialisten.