Een akkoord bereiken op een schuldregeling zonder instemming van alle schuldeisers. Met de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), ingegaan op 1 januari 2021, kan dit. Toch roept de WHOA-regeling onder veel ondernemers nog vragen op. In dit artikel beantwoorden wij de 7 meest gestelde vragen over deze nieuwe wet.
1. Wat is het doel van de WHOA-regeling?
Er zijn twee mogelijke doelen van de WHOA-regeling. Het eerste doel van de WHOA-regeling is om een herstructurering plaats te laten vinden. Een faillissement kan voorkomen worden door de schuldenlast te saneren van een schuldenaar. Hierdoor kan de schuldenaar voortbestaan. Een andere mogelijke doelstelling van de WHOA-regeling is om door het akkoord een gecontroleerde afwikkeling te laten plaatsvinden. Hierbij wordt een beter resultaat behaald in vergelijk tot wanneer die afwikkeling zou plaatsvinden in faillissement. In dit geval wordt de schuldenaar buiten faillissement ontmanteld.
2. Welke schuldenaren kunnen de WHOA-regeling gebruiken?
Alle typen ondernemingen, van groot tot klein, kunnen aanspraak doen op de WHOA-regeling. Banken, verzekeraars of natuurlijke personen zonder beroep of bedrijf kunnen echter geen beroep doen op de WHOA-regeling.
3. Wanneer kiest de schuldenaar voor de besloten of de openbare procedure?
Voorafgaand de WHOA-procedure wordt een keuze gemaakt tussen een besloten of openbare procedure. Wanneer je kiest voor een openbare procedure behoor je als schuldenaar een aantal gegevens in de Staatscourant en in de insolventieregisters te publiceren. Deze gegevens worden bij een besloten procedure niet openbaar gemaakt. Verder wordt bij een besloten procedure het verzoek achter gesloten deuren behandelt door de rechter. Wanneer je publiciteit wil vermijden is het verstandig om te kiezen voor een besloten procedure.
Wil je weten hoe je faillissement kunt voorkomen met de WHOA-regeling?
4. Wat is een herstructureringsdeskundige?
Er kan door de rechter een herstructureringsdeskundige aangesteld worden om een akkoord voor een schuldenaar voor te bereiden en deze aan de schuldeisers te bieden. De schuldenaar kan zelf een verzoek indienen voor een aanstelling van een herstructureringsdeskundige. Dit is relevant wanneer het bijvoorbeeld beter is voor het welslagen van een WHOA-akkoord om een onafhankelijke derde in te schakelen. Verder kan iedere schuldeiser, aandeelhouder, de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging een verzoek bij de rechter indienen om een herstructureringsdeskundige aan te wijzen. Om dit verzoek in te dienen is er wel een advocaat nodig.
5. Wat houdt een WHOA-akkoord in?
Voor het vormgeven van het akkoord heeft de schuldenaar of herstructureringsdeskundige die het akkoord aanbiedt veel vrijheid. Bovendien kan er een verschillend aanbod worden geboden aan elke klasse. Zo kan een akkoord bijvoorbeeld voorzien in een uitstel van betaling of in omzetting in aandelen of in (gedeeltelijke) kwijtschelding van vorderingen. Dit betekent dat een akkoord dus ook kan inhouden dat een schuldeiser een alternatief krijgt op een contant bedrag. Hierdoor zijn uitkeringen in natura mogelijk. Voorbeelden van deze uitkeringen in natura zijn het recht om in de toekomst betaald te worden of om aandelen in de schuldenaar te krijgen.
6. Welke partijen kunnen worden geraakt door een WHOA-regeling?
Er zijn verschillende soorten schuldeisers: concurrente schuldeisers, preferente schuldeisers en schuldeisers met pand- en hypotheekrechten. Een WHOA-regeling kan betrekking hebben op iedere soort schuldeiser. Daarnaast kunnen ook de rechten van aandeelhouders gewijzigd worden in een akkoord. De enige partij op wie de WHOA-regeling geen effect heeft zijn de werknemers. Hun rechten kunnen niet worden gewijzigd.
7. Wat is een afkoelingsperiode (of mortuarium)?
Tijdens een afkoelingsperiode van de WHOA kunnen schuldeisers geen verhaal nemen op goederen van de schuldenaar zonder machtiging van de rechter. Dit betekent dat schuldeisers bijvoorbeeld geen zekerheidsrechten uit kunnen winnen of onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken ophalen. Verder kan een rechter ook beslagen opheffen. Tijdens een moratorium worden er ook geen surseance- of faillissementsverzoeken behandeld. Door de afkoelingsperiode wordt de schuldenaar geholpen om de onderneming in relatieve rust te kunnen voortzetten gedurende de onderhandelingen over het akkoord.
Staat je vraag er niet bij of wil je sparren over deze WHOA-vraagstukken?