Om van voldoende rendement te profiteren, moet je jouw vermogen slim beleggen in verschillende categorieën. Afhankelijk van jouw doel, de status van de markt en de fluctuerende economie kies jij geschikte beleggingsposten. Realiseer gestage groei en beheers risico’s optimaal door de belangrijkste factoren van invloed scherp in het vizier te hebben. Wij zetten de vormen van beleggen voor jou op een rij.
1. Bepaal jouw doel
Volgens Hans Nibbering, CEO van vermogensbeheerder Ostrica/Perlas, start slim beleggen met het bepalen van een doel. “Ik kijk bijvoorbeeld met beleggers naar de looptijd van hun investering. Dat geeft aan in hoeverre hij of zij korte termijn tegenvallers kunnen opvangen. Daarop wordt de beleggersstrategie gebaseerd.”
“Leg een bedrag in dat je makkelijk kunt missen. Geld dat jij binnen nu en 3 jaar nodig hebt, houd je op jouw bank.”
Hans Nibbering, vermogensbeheerder Ostrica
Strategie 1: defensief beleggen
Jij hebt een korte looptijd en de reden van jouw belegging is het voorkomen dat jouw vermogen vermindert in waarde door inflatie. Je kiest voor de strategie van de defensieve belegger waarmee jij je focust op vermogensbehoud met mogelijk lichte winst, in plaats van sterke vermogensgroei.
Hans: “Beleggers die een looptijd van 2 tot 3 jaar hanteren en weinig risico willen nemen, hanteren een defensieve beleggingsstrategie. Zij verkiezen stabiliteit boven hogere rendementen. Tegelijkertijd accepteren defensieve beleggers ook dat wanneer de beurs piekt, hun rendement lager is dan dat van offensieve beleggers.”
Deze producten maken deel uit van jouw korte termijn beleggingsstrategie:
- Aandelen
- Grondstoffen
- Liquiditeiten
- Obligaties
- Valuta
Een ervaren vermogensbeheerder belegt jouw vermogen in sectoren die profiteren van economische groei. Zo behaal jij optimaal rendement.
Strategie 2: offensief beleggen
Jij hield je eerder niet met beleggen bezig want jouw business had prioriteit. Nu en de komende 20 jaar wel omdat jij vermogen wilt opbouwen voor bijvoorbeeld jouw pensioen. Je kiest voor slim beleggen op lange termijn en houdt jouw beleggingsproducten langer vast. “Het vertrouwen in een bedrijf of product speelt dan een grotere rol dan de koerswijziging. Je bent daarnaast bereid om meer risico te nemen, omdat jij korte termijn tegenvallers makkelijker kunt opvangen”, voegt Hans toe.
Net als bij defensief beleggen kun jij voor aandelen kiezen. Waar er varianten zijn die je na een dag of al een paar uur verkoopt, kies jij er als offensieve belegger voor om deze effecten langer vast te houden.
Deze producten maken deel uit van jouw lange termijn beleggingsstrategie:
- Aandelen
- Grondstoffen
- Obligaties
- Vastgoed
Kies je voor offensief beleggen, dan draait alles om de actuele prijs van een product. Je koopt bij een lage koers en verkoopt bij een hoge. Daarvoor geldt dat je de beurskoersen het nieuws goed in de gaten houdt. Dat maakt offensief beleggen tijdrovender dan defensief beleggen.
2. Volg trends in de beleggerswereld
Om slim te beleggen is het zaak de economische conjunctuur te volgen en cyclussen te herkennen. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan om na de piek van een crisis te beleggen in aandelen van bedrijven die profiteren van de aantrekkende economie. Denk aan de entertainmentsector, hotelbranche en dienstverlenende sectoren als de horeca. Hans: “Er is altijd ergens op de wereld wel een bedrijf of sector waar het economisch goed gaat.” In theorie kan jouw vermogen dus altijd geld opbrengen.
“Zo positioneerden wij defensieve portefeuilles halverwege dit jaar voor 2 maanden op de opening van de economie”, vertelt Hans. “Ook financiële instellingen konden vlak na de intelligente lockdown op vermogen van beleggers rekenen. Die draaien op volle toeren toen zowel particulieren als bedrijven hun liquiditeit zeker wilden stellen.”
Kies voor een hoger beleggingsrisico en start eventueel met hulp van een deskundig vermogensbeheerder jouw offensieve beleggingsstrategie.
Met hulp van een vermogensbeheerder kijk jij naar:
- Welk bedrag jij kunt inleggen. Vermogen dat je binnen nu en 3 jaar nodig hebt, beleg je niet.
- Jouw wens qua looptijd. Aan de hand hiervan bepaal je of jij korte termijn tegenvallers kunt opvangen.
- De keuze voor een defensieve of offensieve strategie.
- Wat jij maandelijks wilt inleggen of dat je het bij jouw startbedrag houdt.
3. Pensioen opbouwen
Welk inkomen jij op jouw oude dag wilt hebben, hangt samen met het bedrag dat jij hebt te beleggen. Wil jij vanaf jouw 67e maandelijks een bedrag van 5000 euro incasseren, dan moet je €1.400.000,- hebben opgebouwd als je met pensioen gaat.
- Vanaf je 30e iedere maand ongeveer 800 euro opzijzet.
- Vanaf je 40e iedere maand ongeveer 1.800 euro opzijzet.
- Vanaf je 50e iedere maand ongeveer 4.100 euro opzijzet.
Bij de meeste vermogensbeheerders is het ook mogelijk om een kinderrekening te openen. Jouw belegging heeft hiermee een lange looptijd. De schenking aan jouw kinderen staat niet op een spaarrekening waar het jaarlijks minder waard wordt door inflatie, maar krijgt de kans om te renderen. Weten wat er nog meer komt kijken bij een pensioenopbouw? Lees hier verder.
4. Spreid altijd
Om jouw beleggingsportefeuille optimaal te laten renderen, spreid jij jouw vermogen waarmee jij tegelijkertijd ook jouw risico’s spreidt. Met een zo gevarieerd mogelijke beleggingsmix beperk jij jouw risico. Beleg bijvoorbeeld in obligaties en aandelen. Koersen van beide categorieën reageren anders op marktontwikkelingen. Een obligatie of aan investering in de vastgoedsector kan nog steeds goed renderen in economisch slechte tijden. Terwijl een belegging in de horecabranche dat misschien niet doet.
“In elke economische periode is spreiden een goede actie. Wed dus niet op één paard. Door te spreiden qua beleggingsproducten, bouw jij aan een stabielere portefeuille.”
Hans Nibbering, vermogensbeheerder
Weten wat Business Kansen voor jou kan betekenen op het gebied van vermogensbeheer op maat? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.