Door middel van een bancaire lijfrente bouw je kapitaal op voor de toekomst. Dit kapitaal kan later worden opgenomen en bijvoorbeeld als aanvulling gelden op je pensioen.
Hoe het werkt
Een bancaire lijfrente is eigenlijk gewoon banksparen. Je bouwt, of spaart, een vermogen op waar je later je pensioen mee kan aanvullen. Wanneer je begint, stort je eerst een geldbedrag op een geblokkeerde bankspaarrekening. Dit bedrag is de basis van je vermogen. Dit zal je gaan opbouwen tot een steeds groter kapitaal.
Opbouwen van een bancaire lijfrente
Het grootste deel van geld sparen met bancaire lijfrente is het opbouwen van dat vermogen. Het bedrag dat je aan het begin stort, kan een eenmalig bedrag zijn dat hoger wordt door rente. Je kunt er ook voor kiezen om elke maand of jaar een bedrag te storten en op die manier je kapitaal op te bouwen. Denk eraan dat tijdens het opbouwen het geld dat je inlegt aftrekbaar is van de belasting.
Uitkeren van een bancaire lijfrente
Wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt of wanneer de looptijd is verstreken, kun je het kapitaal laten uitkeren. Je mag zelf bepalen hoe lang je wilt dat deze uitkeringsperiode duurt. Bij bancaire lijfrente is de minimale periode 5 jaar en maximaal 30 jaar dat je het geld uitgekeerd kan krijgen. De bank zal het kapitaal periodiek aan je uitkeren. Tijdens het uitkeren betaal je over het geld dat je uitgekeerd krijgt wel belasting. Dit komt doordat je tijdens het opbouwen eerst geen belasting hebt hoeven betalen.
Door middel van een bancaire lijfrente bouw je kapitaal op voor de toekomst.
Punten om rekening mee te houden
- Ga je als rekeninghouder failliet, dan zal de bancaire lijfrente buiten het faillissement vallen.
- Kom je als verzekerde te overlijden dan komt het saldo op de spaar- of beleggingsrekening van de erfgenamen.
- Daarnaast gaat bij het overleiden van de verzekerde ook de uitkeringen gewoon door. Die komen dan toe aan de erfgenamen. Dit komt doordat het kapitaal eigenlijk gewoon op een bankrekening staat. Daarom zit er ook een minimale en een maximale uitkeringsperiode aan vast. Door dit met de bank van te voren af te spreken, zal na enige tijd het uitkeren vanzelf stoppen en zal het geld volledig zijn uitgekeerd.
Verschil bancaire lijfrente en lijfrenteverzekering
De bancaire lijfrente en lijfrenteverzekering worden wel eens door elkaar gehaald of als hetzelfde gezien. Er zit wel degelijk verschil tussen deze twee. Een lijfrenteverzekering kan bijvoorbeeld alleen bij een verzekeraar. Daarnaast kun je ervoor kiezen om tijdelijk of levenslang verzekerd te zijn. Er zit geen maximale looptijd aan de uitkeringsduur aan en de minimale periode van uitkeren ligt aan je leeftijd. Dit is in het kort wat de verschillen zijn. Zo haal je het niet door elkaar.
Meer informatie over de financiƫle situatie na je pensioenleeftijd?